Ipenslotersluis

De Ipenslotersluis is een uitwateringssluis. Dat betekent dat de sluis water vanuit het achterland weg kan laten stromen. We gebruiken de sluis alleen als de zeesluizen van IJmuiden het water niet naar zee kunnen afvoeren. We lozen het water van Amstelland dan via de sluis op het IJmeer.

De Ipenslotersluis is rond 1400 gebouwd. De sluis ligt in de Diemerzeedijk, die van Amsterdam-Oost naar de Diemendammersluis loopt. Steeds als de Ipenslotersluis hersteld wordt, graveren de bouwers het jaartal erin. De jaartallen gaan terug tot de zestiende eeuw.

 

Feiten en cijfers

Functie: uitwateringssluis in de Diemerzeedijk. Uitwatering van boezemwater van gebied Amstelland bij extreme weersomstandigheden.
Waterpeil: IJmeer: zomerpeil NAP -0,20 m. Winterpeil NAP -0,40 m. Nieuwe Diep: NAP -0,40 m.
Kruinhoogte Diemerzeedijk: ongeveer NAP +3,00 m.
Beheerder: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Het sluisgebouw

Het sluisgebouw dat er nu staat, is gebouwd rond 1750. Het onderstuk van het gebouw is van rode Bremer zandsteen. De sluisdeuren zijn van zwaar hout. De bovenbouw is ook van hout, maar vernieuwd. Hierdoor lijkt het gebouw een stuk jonger dan het eigenlijk is.

 

Nieuwe sluis

De sluis is niet meer zo goed en voldoet niet aan de eisen van de wet. De houten deuren zijn bijvoorbeeld aan vervanging toe. Binnenkort vervangen we de hele sluis. We graven dan in de dijk. Zo komen we meer te weten over de geschiedenis van de dijk. Die ligt er al honderden jaren. Hoe werden die oude dijken gebouwd? Daar weten we weinig van, want meestal blijven dijken liggen waar ze liggen.

Informatie over de nieuwe sluis

Waternet werkt in opdracht van het waterschap aan het vernieuwen van de Ipenslotersluis.

Bekijk het project op waternet.nl

 

Routes in de buurt