Groote Zeesluis Muiden

De Groote Zeesluis uit 1674 ligt in het centrum van Muiden. De sluis verbindt de Utrechtse Vecht met het IJmeer. De sluis is sinds 2005 een rijksmonument.

Een boot vaart door de Groote Zeesluis in MuidenDe Groote Zeesluis in Muiden, met het Muiderslot op de achtergrond

De Groote Zeesluis is een bijzondere sluis met 3 sluiskolken naast elkaar. Een sluiskolk is de ruimte tussen 2 sluisdeuren. De sluisis 50 meter lang en ligt ten zuiden van het Muiderslot.

Verbinding tussen Vecht en IJmeer

In de zomer stroomt water uit het IJmeer door de Zeesluis de Vecht in. Dat komt doordat het water in het IJmeer dan hoger staat dan het water in de Vecht. Alleen bij heel hoog water in de Vecht stroomt het water andersom: van de Vecht naar het IJmeer. In de winter staat het water in de Vecht en het IJmeer even hoog.

Rijksmonument met een geschiedenis

De Groote Zeesluis is sinds 2005 een rijksmonument. De sluis heeft een lange geschiedenis. De sluis is in 1673 aangelegd om het land te beschermen tegen het water van de Zuiderzee.

De sluis is meerdere keren opgeknapt of herbouwd. Bijvoorbeeld in 1806, toen koning Lodewijk Napoleon na een bezoek de sluis liet herstellen. Onderaan deze pagina leest u meer over de geschiedenis.

Oude Hollandse Waterlinie

De Groote Zeesluis was onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Door water door de sluis te laten kon men het land achter de sluis onder een halve meter water zetten. In oorlogstijd konden vijanden dan moeilijk door het gebied heen.

Wandelen en fietsen in de buurt

Via de wandelroute Wakkere Wakers en de fietsroute Langs de Vecht komt u de Groote Zeesluis tegen.

De geschiedenis