Gemeenlandshuis

Het Gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk 27 in Amsterdam is gebouwd in 1727. Ruim 250 jaar was het eigendom van het waterschap. Sinds 2008 is het gebouw in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser. Die liet het pand flink herstellen. Tegenwoordig is het Gemeenlandshuis ook een prachtige trouwlocatie.

Het Gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk

Hoe ziet het Gemeenlandshuis er vandaag uit?

Het Gemeenlandshuis op de Diemerzeedijk in Amsterdam doet denken aan een vroegere buitenplaats. Achter het pand liggen nog 2 gebouwen. Dit waren vroeger de stal en het koetshuis. De plafonds van het hoofdgebouw zijn versierd met afbeeldingen. Het pand heeft nog steeds veel elementen uit de 18e eeuw. Sinds de verbouwing wordt er met nieuwe technieken ook energie gewonnen. Zowel warmte uit de grond als van de zon. Deze energie wordt opgeslagen in kelders onder het gebouw.

Vereniging Hendrick de Keyser

Tot 2008 wordt het Gemeenlandshuis gebruikt door het waterschap. Helaas zijn de kosten voor herstel te hoog. Het gebouw wordt daarom overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser. Zij hebben wel fondsen om dit oude gebouw te herstellen. De locatie wordt tegenwoordig verhuurd voor evenementen. Het gebouw is zeer de moeite waard om te bekijken. Het bevat elementen en voorwerpen uit de 18e eeuw.

Het Gemeenlandshuis als trouwlocatie

Het Gemeenlandshuis wordt nu verhuurd voor evenementen. Het is een prachtige trouwlocatie binnen de ring van Amsterdam. Het huis heeft een grote hal en een mooi oud trappenhuis. Ook zijn er 2 zalen om te vergaderen, met uitzicht op de tuin en de omgeving. Er is veel water rond Het Gemeenlandshuis. Achter het huis is een steiger om aan te leggen met de boot. De ruimtes van Het Gemeenlandshuis reserveert u via Vereniging Hendrick de Keyser.

Wapensteen van Herberg De Jaeger

Op de gevel staat een wapensteen uit herberg De Jaeger (1609). De leeuw en het kruis in de wapensteen zaten ook in het vorige wapen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het zijn de symbolen van de provincies Noord-Holland en Utrecht. Ook staat er een Latijnse spreuk op de voorgevel: 'Hic de freti batavi furore arcendo agris tuendis agitur'. Dit betekent vrij vertaald: 'Hier wordt gehandeld over het beveiligen van de landerijen door het temmen van de Bataafse Zee'.

Wapensteen van Herberg De Jaeger 1609 (foto: Arjan Bronkhorst)

Wandelroute Waterkeringpad

Het Waterkeringpad is een wandelroute tussen Amsterdam Centraal Station en Huizen. De route is in 8 stukken verdeeld. Als u deze mooie wandelroute loopt komt u ook langs het Gemeenlandshuis. Op de route ziet u hoe belangrijk het is om veilige dijken te hebben. 

Feiten en cijfers

Monumentale status: Rijksmonument
Bouwjaar: 1727
Architect/ontwerper: Cornelis van der Does

Adres

Diemerzeedijk 27 in Amsterdam.