Gooiergracht

De Gooiergracht ligt op de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland. Hij is ongeveer 5 kilometer lang en loopt van Eemnes tot het Eemmeer. Via de Gooiergracht kan water uit het Gooi wegstromen.

Vandaag de dag

De Gooiergracht ligt tussen Blaricum en de Laarderweg in Eemnes. Ten zuiden van deze weg loopt de gracht door in een greppel of een aarden wal. In de gemeente Laren bestaat die grenslijn uit de straat Gooiergracht en in Eemnes uit de straten Goyergracht Noord en Goyergracht Zuid. Samen vormen zij de grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht.

De Gooiergracht heeft 8 stuwen. Water kan zo bij gemaal Gooiergracht komen. Dit gemaal pompt het water naar het Eemmeer.

Bij droog weer daalt het water met bijna 2 meter. De gracht ligt dan een meter onder zeeniveau. Als het hard regent, kan het bijna een meter hoger staan. Het water stort zich dan over de volle 5 meter breedte naar beneden. Zonder dat we hoeven pompen stroomt het water zo het Eemmeer in.

In de Gooiergracht ligt ter hoogte van de A27 een haakse bocht. Waarschijnlijk was dit nodig om de Gooise stuwwal te vermijden. Een stuwwal is een brede heuvel die is ontstaan in de ijstijd.