Project

Dijkversterking Ringdijk Watergraafsmeer

Wordt aan gewerkt

We gaan de Ringdijk in Amsterdam versterken. De dijk is namelijk wel hoog, maar niet sterk genoeg.

De Ringdijk Watergraafsmeer ligt in de wijk Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost, aan de zuidkant van de ringvaart. De dijk begint bij de Amstel en eindigt bij de A10-Ringweg Oost ter hoogte van de Zeeburgerbrug. Dat is ruim 4 kilometer verder.

Wat gaan we doen?

We versterken het deel tussen de Wibautstraat en de Middenweg. De lengte van het stuk dijk is 1 kilometer. We hoeven niets te doen aan het deel van de dijk vanaf de brandweerkazerne bij de Amstel tot aan de Wibautstraat.

Hoe doen we dit?

De Ringdijk is een groene dijk met bomen in de drukke stad. Huizen staan dicht tegen de dijk aan. De buurtbewoners en het stadsdeel willen dat de bomen op de dijk zoveel mogelijk behouden blijven. Daarom willen we de dijk versterken met een nieuwe techniek: de ‘JLD-dijkstabilisator’.

Hiermee kunnen we de dijk van binnenuit versterken. De dijk wordt als het ware vastgenageld aan de ondergrond. Zo kunnen we de bestaande bomen op de Ringdijk behouden. We hoeven dan geen damwand in de dijk te heien, of veel grond aan te brengen.

Wat levert het op?

De nieuwe techniek heeft de volgende voordelen:

  • Het werk is sneller klaar dan bij andere methodes, zoals damwanden.
  • We kunnen werken met licht materieel, waardoor we minder ruimte nodig hebben. Dat geeft ook minder overlast voor de omgeving.
  • We kunnen de bestaande bomen op de Ringdijk zoveel mogelijk behouden.

Wie werken aan het project?

In opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voert Waternet het project uit. Dat doen we samen met:

Voor bewoners

Planning

Het dijkverbeteringsplan Ringdijk Watergraafsmeer is op 26 juni door het bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht definitief vastgesteld. We starten met  de werkzaamheden op 3 september. We beginnen ter hoogte van Ringdijk 44 (bouwlocatie) en werken richting de Middenweg. Daarna werken we verder vanaf Ringdijk 44 richting de Wibautstraat. We verwachten de werkzaamheden af te ronden in februari 2019.

Wat merk ik ervan?

Er zal overlast zijn van het werk, maar die is een stuk kleiner dan bij andere technieken. Zie ook de updates hieronder bij Blijf op de hoogte.

Blijf op de hoogte

Wonen aan een dijk

Woont u aan een dijk? Bekijk dan onze nieuwe animatieserie. Daarin leggen we uit waar u rekening mee moet houden. Waarom goed onderhoud aan dijken zo belangrijk is. En hoe u kunt meedenken over het onderhoud aan de dijk.

Bekijk de filmpjes