Aanpak schadelijke waterplanten

In ons gebied leven ook waterplanten die uit andere landen komen. Die noemen we ook wel exoten. Schadelijke waterplanten bestrijden we.

Sommige waterplanten vormen een plaag. Ze groeien hard over alles heen. Dit noemen we woekeren. Het water in sloten kan dan niet goed doorstromen. Daardoor kunnen onze gemalen geen water meer inlaten of wegpompen. Ook varen wordt moeilijk als het water vol zit met planten. Een ander probleem is dat ze de plaats innemen van andere planten.

Onze aanpak

Het waterschap wil problemen door woekerende waterplanten voorkomen. Onze collega’s van Waternet zoeken daarom naar de schadelijke soorten. Als het nodig is, halen we deze planten weg.

Van de waterplanten zorgen de grote waternavel en de waterwaaier voor de grootste problemen. Deze soorten groeien erg snel. Vooral de waterwaaier is moeilijk weg te halen. Hij kan tot wel 2 meter diep in het water zitten.

Gooi planten in de groenbak

Gaat u uw vijver schoonmaken en haalt u planten weg? Misschien zitten er schadelijke planten tussen. Gooi ze daarom in de groenbak met ander tuinafval. Anders kunnen de planten zich verder verspreiden.

Hebt u een tuin aan een sloot of aan ander water? Plant dan geen planten die normaal gesproken niet in Nederland voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • snoekkruid (of moerashyacint)
  • parelverderkruid
  • waterwaaier (of Cabomba)
  • waterteunisbloem
  • waterhyacint