Wanneer is water schoon?
Water is schoon als het niet vervuild is met voedingsstoffen (mest), bacteriën en stoffen die niet in de natuur voorkomen. En als verschillende waterplanten en waterdieren er goed in kunnen leven.
Water is schoon als:
- het water helder is en niet troebel. Je kunt er dus goed doorheen kijken. Dat noemen we doorzicht. Bekijk doorzicht op de kaart.
- er waterplanten groeien, onder water en langs de oever.
- er verschillende soorten vis in het water leven.
- er geen rotzooi zoals afval, papier, plastic of zelfs hele fietsen in het water ligt.
- er geen schuim op het water drijft.
- het niet stinkt.
- er geen vervuiling te zien is, zoals olie.
Water is schoon als er waterplanten in groeien
Leven in het water
Het is belangrijk dat het aantal planten en dieren in het water in evenwicht is. Dus niet te veel of te weinig van een bepaalde soort plant of dier. Het is ook belangrijk dat er verschillende soorten in het water leven.
Voedingsstoffen
Er moeten niet teveel voedingsstoffen (mest) en bacteriën in het water zitten. Teveel voedingsstoffen zorgt voor problemen, omdat algen en kroos dan te hard groeien. Dieren en andere planten krijgen dan geen kans. Daarom zuiveren we het vuile water van huishoudens voordat het terugkomt in de natuur. Dit water hebben mensen gebruikt om te douchen, om af te wassen en om naar de wc te gaan. En we nemen allerlei maatregelen om voor schoon water in natuurgebieden te zorgen. Meer dan een kwart van al het water dat uit ons gebied komt, is water dat eerst gezuiverd is.
Het water is helder en er leven verschillende planten en dieren
Europese regels voor schoon water
Schoon water gaat dus om een goede waterkwaliteit. Zowel chemisch (welke stoffen zitten er in het water?) als ecologisch (welke planten en dieren leven er in het water?). Hiervoor zijn Europese regels opgesteld: de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Zwemwaterrichtlijn.
Europese Kaderrichtlijn Water
De KRW is opgesteld om in heel Europa de waterkwaliteit op orde te brengen. Een van de regels is dat de ecologische kwaliteit van het water nergens achteruit mag gaan. In 2027 moet de kwaliteit van 30 grotere wateren goed zijn.
Zwemwaterrichtlijn
Deze regels zijn een aanvulling op de KRW. In de zwemwaterrichtlijn staan regels over poepbacteriën en blauwalgen. Met deze regels wil Europa zorgen dat officiële, aangewezen zwemplekken veilig blijven en beschermd worden. Zodat mensen er zonder gevaar voor hun gezondheid kunnen zwemmen.
Hoe staan we er voor?
In de afgelopen 20 jaar hebben we de waterkwaliteit in een aantal van onze plassen en meren verbeterd. Het water in de Ouderkerkerplas, de Gaasperplas, de Vinkeveense plassen en de Vecht is nu schoner en aantrekkelijker. De vervuiling met voedingsstoffen (mest) is verminderd waardoor er nu meer verschillende soorten planten en dieren kunnen leven.
Lees hoe we de waterkwaliteit meten
't Slijk is een gebied dat verbonden is met de Vecht. Het water is hier na hard werk een stuk schoner geworden.
Nog niet overal schoon genoeg
De waterkwaliteit is nog niet overal goed genoeg. Vooral in onze kleine wateren in de polders (sloten) en in de stad zijn er nog problemen. Zo groeien er bijvoorbeeld teveel kroos en algen in het water en is er te weinig zuurstof. Hierdoor gaan er soms veel vissen dood. Wat we daaraan doen, leest u op de pagina Hoe maken we het water steeds schoner?