Abel zorgt voor een duurzaam ARTIS

Abel werkt bij ARTIS. Hij zorgt ervoor dat ARTIS duurzamer wordt. In het olifantenverblijf gebruiken ze bijvoorbeeld water uit de grachten. Dat scheelt 50.000 m3 per jaar aan kraanwater. En hij kijkt ook naar het energieverbruik. Als er een nieuw gebouw komt, mag deze niet meer met gas worden verwarmd.

"Ik heb Future Planet Studies gestudeerd in Amsterdam en daarna Sustainable Business & Innovation in Utrecht. Uiteindelijk ben ik in april 2018 bij ARTIS begonnen. Ze waren toen net plannen aan het maken om ARTIS duurzamer te maken. Een van de punten in dit plan is om ARTIS meer ‘rainproof’ te maken. We vangen regenwater op om onze planten water mee te geven. We gebruiken zo de helft minder kraanwater."

"In het water van de olifanten hebben we stroming aangebracht. Hierdoor zit er meer zuurstof in het water en het lijkt meer op de natuurlijke stroming van een rivier. Dit is fijn voor de olifanten. Wist je dat een volwassen olifant 7 liter water in zijn slurf kan houden, wat hij daarna in zijn mond spuit? Dit doet hij meerdere keren achter elkaar als hij drinkt. Op een dag drinkt hij meer dan 100 liter water!"

"We willen zo circulair mogelijk worden als het gaat om de materialen die we gebruiken. Dat betekent dat we die materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken en zo min mogelijk weggooien. Zo gebruiken we olifantenmest om planten beter te laten groeien. Bijvoorbeeld de planten van onze ‘eetbare tuin’. Hier staan planten die je van wortel tot bloem kunt eten. In ons nieuwe restaurant De Serre serveren we alleen biologische en vleesvrije gerechten. De planten uit de tuin gebruiken we als versiering of als smaakversterker in onze gerechten. Bezoekers zijn hier erg enthousiast over."

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Mensen zoals Abel. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier. 

Kent u ook iemand die een blauwe druppel verdient?

Laat het ons weten