Arjan houdt de Vecht schoon

Arjan van den Hoek organiseert de Vechtse Opschoondag. Samen met tientallen vrijwilligers viste hij al veel afval uit de Vecht. Hij kreeg hiervoor van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een Blauwe Druppel uitgereikt.

De Vecht schoon houden

“Het idee voor de Vechtse Opschoondag had ik al jaren. Ik vaar en vis veel in dit gebied en dan zie je veel rotzooi in het water drijven. Omdat het waterschap de Vecht zo mooi schoon heeft gemaakt van 2011 tot 2015, wilde ik de waterkwaliteit graag zo houden. Er is een enorme hoeveelheid bagger uit de Vecht gehaald. Zoveel dat je er de Johan Cruijff ArenA mee zou kunnen vullen. Daar was ik erg van onder de indruk.

Sinds de Vecht is schoongemaakt kan je de schroef van je boot onder water zien, het ruikt een stuk lekkerder en er wordt veel meer in gezwommen. Het is natuurlijk zonde als dat niet wordt bijgehouden.”

Nieuwe traditie

“De Vechtse Opschoondag wordt wat mij betreft een traditie, 2 keer per jaar. De tweede dag is nu gepland op zondag 12 september. Het was weer een drukke zomer op het water, dus ik denk dat we veel afval uit het water gaan vissen.”

2 containers vol afval

“We hebben normaal gesproken jaarlijks het evenement Maarssen On Ice. Een tijdelijke ijsbaan in Maarssen in de winter. En we sluiten het zomerseizoen altijd af tijdens de Vechtse Vaarparade met een lichtjesoptocht. Bij deze evenementen hoort een grote groep vrijwilligers, die nu met veel enthousiasme hebben meegedaan aan de Opschoondag. De schoonmaakteams moesten in een aantal uur de Vecht uitkammen voor plastic troep, tuinafval en dat soort zaken.

Er kwam zelfs een complete surfplank, zwart van de bagger, naar boven. De wethouder hielp om de volle afvalzakken aan te nemen en in een container te gooien. Daarbij kregen we ook hulp van containerbedrijf Venus die het afval gratis voor ons afvoerde. Ik dacht dat we wel één grote container zouden vullen, maar dat zijn er uiteindelijk 2 geworden. Plus een aanhanger vol met grotere takken en de surfplank. En het was ook leuk om te zien hoeveel aandacht het kreeg in de media.”

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Mensen zoals Arjan. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.

Kent u ook iemand die zich inzet om ons water schoon en veilig te houden? Wie verdient er volgens u een Blauwe Druppel?

Laat het ons weten