Kees zorgt voor schoon en veilig water in de Loosdrechtse plassen

Kees weet alles over waterplanten. Hij gebruikt zijn kennis voor schoon en veilig water in de Loosdrechtse plassen. Hij meet de waterkwaliteit van de plassen en verwijdert de waterplant Cabomba. Kees wil iedereen aanmoedigen deze waterplant aan te pakken.

Kees zit in boot“Ik heb hydrobiologie gestudeerd. Je houdt je bezig met alles dat in het water leeft. Tijdens een onderzoek in 1975 aan de Universiteit Wageningen leerde ik alles over waterplanten. Zo is mijn interesse in en kennis over waterkwaliteit ontstaan. In 2018 heb ik meegedaan aan het Schone Waterexperiment in de Loosdrechtse Plassen.

Ik woon bij de Loosdrechtse plassen. Als ik hier vaar met mijn bootje is het zo kalm en zo mooi. Anderen zeggen wel eens: ‘Dit lijkt net het buitenland!’. Maar het is gewoon de natuur in ons eigen land.”

Kees meet waterkwaliteit“Met dit hulpmiddel meet ik de diepte en helderheid van het water. Het touwtje heb ik zelf geknoopt. Om de 20 centimeter zit een knoopje. Je laat de schijf in het water zakken. Als je het verschil tussen wit en zwart niet meer ziet, weet je hoe helder of troebel het water is. En door de knopen weet je op welke diepte dit is. Sinds 2018 hou ik de resultaten bij in een notitieboekje. Ook zonder hulpmiddel kan je de waterkwaliteit meten. Als je Libellen of waterjuffers ziet, weet je dat de waterkwaliteit goed is.”

Kees haalt plant uit water“Dit is Cabomba. Een waterplant die oorspronkelijk uit Brazilië komt. Het verhaal gaat dat iemand ooit zijn aquarium in de plassen heeft geleegd. En dat de plant sinds die tijd hier in het water groeit. De plant groeit snel. Door zijn snelle groei verdwijnen andere waterplantjes. Er doorheen zwemmen is lastig. Ook kan je er niet doorheen varen. De plant komt vast te zitten in de schroef van de boot. Dat is gevaarlijk. Ik wil iedereen daarom aanmoedigen deze waterplant aan te pakken. Met wortel en al.”

Blauwe Druppel speld op Kees zijn borst"De combinatie van groen en water maakt de Loosdrechtse Plassen uniek. Je ziet snoeken zwemmen, ijsvogels vliegen en zelfs reeën lopen.”

De Blauwe Golf

Kees krijgt voor het meten van de waterkwaliteit in de Loosdrechtse plassen een druppel. Alle druppels vormen samen De Blauwe Golf.

Kent u ook iemand als Kees? Iemand die een Blauwe Druppel verdient?

Laat het ons weten