Selma legde een geveltuin aan

“Met deze geveltuin geef ik het regenwater letterlijk de ruimte om de grond in te trekken. Zo blijft het water niet rond het huis staan na een flinke regenbui. Zo voorkom je dat het water je huis in kan lopen en voor schade zorgt.” Selma Busing werkt voor Amsterdam Rainproof en houdt met onder andere een geveltuin haar eigen omgeving ‘rainproof’. Ze kreeg van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een blauwe druppel uitgereikt.

“Een geveltuin aanleggen is helemaal niet ingewikkeld. We hebben onze gevel in twee uur tijd een nieuwe én groene uitstraling gegeven. Daar hebben we nog iedere dag plezier van. De enige uitdaging was het verwijderen van de eerste tegel, maar zodra de eerste steen eruit is kun je zo doorpakken.”

“De voordelen van een geveltuin? Ik vind het prettig dat het regenwater direct de grond in kan zakken en er geen plassen rond mijn huis blijven staan na een regenbui. Zo voorkom je dat het water je huis in kan lopen en je huis beschadigt. Een groene gevel zorgt er ook voor dat mijn huis minder snel opwarmt in de zomer. Het groen zorgt ervoor dat de bakstenen minder warmte vasthouden. Het is ook goed voor biodiversiteit, vogels, insecten. En het ziet er ook gewoon mooi uit. Ik heb een mooie clematis geplant, en hoopte dat ik hiermee mijn gevel vorig jaar deels zou kunnen bedekken. Hier heb ik echter meer geduld voor nodig. Hopelijk lukt het dit jaar wel.“

"Ik werk voor Amsterdam Rainproof omdat ik het belangrijk vind dat we onze kinderen een aarde meegeven die op klimaatverandering is voorbereid. We zetten ons in voor een Amsterdam dat tegen regen kan. Want we krijgen steeds meer te maken met extreme hoosbuien die over de stad trekken. Daar is het riool niet op voorbereid. Je zou zeggen: dan vergroot je het rioolsysteem toch? Maar dat is niet realistisch. Het is een heel ingrijpende verbouwing. Op veel verschillende manieren kunnen we in de openbare ruimte de stad regenbestendiger maken, maar bewoners kunnen ook zelf een handje helpen. Elke druppel telt!”

“Met Amsterdam Rainproof proberen we iedereen te inspireren. We organiseren allerlei acties met verschillende partners. Ook het inrichten van een geveltuin of het plaatsen van een regenton draagt bij aan een rainproof Amsterdam. Je hoeft zelfs geen tuin te hebben om bij te dragen. Op een balkon kun je water opvangen door het groen in te richten. Ook een groen dak helpt uiteraard. Het voordeel van dergelijke groene maatregelen is dat je tijdens hete dagen gelijk kan genieten van een koelere omgeving.“

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Mensen zoals u. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.

Ketn u meer mensen die zich inzetten om ons water schoon en veilig te houden - en een Blauwe Druppel verdienen?

Laat het ons weten