Anna maakt haar wijk schoon, groener en klimaatbestendig

Anna Heinrichs organiseert samen met de kinderredactie van de wijkkrant van het Amstelkwartier een maandelijkse tegelwip- en opruimdag. Daarmee maken ze de wijk schoon, groener en klaar voor klimaatverandering. Anna kreeg hier van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een Blauwe Druppel voor.

Anna Heinrichs 01.jpg

Iedereen is welkom om te helpen

“Zodra je een beginnetje maakt en de wijk schoner achterlaat dan je hem aantreft, levert dat vaak de automatische reactie op dat anderen de wijk ook schoner houden. Iedereen is welkom bij onze opruimdag, niet alleen bewoners van het Amstelkwartier. Hoe meer mensen hoe beter!”

“Het gaat over het maken van een verbinding. Dat doe ik in mijn werk als relatietherapeut ook, tussen twee mensen bijvoorbeeld. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de verbinding tussen wijkbewoners. Als zoveel mogelijk mensen zich verbonden voelen met de wijk waarin ze wonen, zorgen ze er ook samen voor dat de wijk leefbaar, duurzaam en schoon blijft.”

Anna Heinrichs 02.jpg

Duurzaamheid en vergroening belangrijk

“Ik vind het fijn om iets te geven aan de buurt waarin ik woon, het Amstelkwartier. Dat gaat nog iets verder dan vrijwilliger zijn, vind ik. Dat doe ik al bijna 10 jaar. We waren de de eersten die iets wilden doen. Dat was bijzonder en uitdagend. We kwamen elkaar ook tijdens de bouw van deze wijk tegen bij de ‘bouwborrels’, en zo ontstond er vanaf de eerste steen een band met elkaar. Ook Xander Bueno de Mesquita, oprichter van het hotel QO – het eerste volledig duurzame, ecologische hotel van Europa, dat nu helaas door onder andere corona niet meer bestaat – heeft een belangrijke stempel gedrukt op deze wijk.Daardoor houden wij ons tot de dag van vandaag bezig met duurzaamheid en vergroening.”

Wijkkrant 'Kwartier aan de Amstel'

“We organiseren biologische kerstmarkten en proberen duurzaam en groen als leidraad vast te houden. Dat is ook lastig, want iedereen heeft het druk. Bewoners zijn druk met hun baan, zitten in allerlei clubjes, en dan moeten ze ook nog tijd en ruimte maken om aan de groene buurt steun te geven. Een belangrijke drager van het Amstelkwartier is onze wijkkrant: Kwartier aan de Amstel. We brengen de krant elk 3 maanden uit. Ik ben betrokken bij de kinderredactie, waar nu 7 super enthousiaste kinderen in zitten. Maar we kunnen altijd nieuwe redacteuren gebruiken.”

Anna Heinrichs 03.jpg

Kinderen hebben de toekomst

“Het is ook wel tijd om het stokje door te geven aan een nieuwe generatie. De buurt breidt zich uit, vrijwilligers melden zich aan, Vereniging Kwartier aan de Amstel wordt steeds groter. We organiseren voor het eerst een opruimdag. Om de wijk schoon te maken. Ook doen we mee aan het NK Tegelwippen en leggen we geveltuintjes aan. De kinderen van de redactie inspireerden mij om deze opruimdag te organiseren. Zij willen er met hun enthousiasme, plezier en ook al behoorlijke wijsheid maandelijks een opruimactie doen. Dus eigenlijk zitten de kinderen achter deze actie.”

Anna Heinrichs 04.jpg

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Mensen zoals Anna. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.

Kent u ook iemand die een Blauwe Druppel verdient?

Laat het ons weten