Rens raapt plastic in Noord

Voor de corona-uitbraak reisde Rens de Jong elke dag 50 minuten naar zijn werk. In die tijd raaptnu hij plastic in Amsterdam-Noord. Hij hoopt dat meer mensen mee willen doen.

Rens de Jong ontving een Blauwe- Druppelspeld

"Tijdens de coronaperiode hoefde ik de dagelijkse reistijd naar mijn werk niet meer af te leggen. Je kunt 's ochtends langer in bed liggen, je kunt online gamen maar ik ben geen gamer. Dus ik dacht: deze 50 minuten extra in de ochtend kan ik gebruiken om buiten een rondje plastic te rapen."

"Het lijkt me mooi om een groep mensen bij elkaar te krijgen die én helpt met het rapen van plastic, maar ook met het afval een stap verder wil zetten."

Rens de Jong haalt stuk plastic uit het gras

Renst woon sinds een jaartje in Amsterdam-Noord. Hij werkt als energieadviseur in Amsterdam. "Mensen in mijn buurt klagen vaak over stank en plastic afval. Boetes geven werkt vaak niet. Daarom wil ik er zelf iets aan doen. Ik kom uit een dorp in de buurt van Alkmaar, waar het erg schoon is. Hier in Amsterdam-Noord is dat wel anders."  

"Ik heb laatst 600 liter plastic uit en rond het water geraapt, op een stenen strandje bij de NDSM-werf. Bij elke steen die ik optilde was het jackpot. Het plastic dat ik opraap, breng ik naar vuilnisbakken voor plastic. Ik dacht: wat kan ik daar verder mee? Je haalt in feite een bruikbare grondstof uit het water. Er is bijvoorbeeld een bedrijf dat van oude wijnflessen nieuwe wijnglazen maakt. Zo creëer je meerwaarde."

Close-up van een stuk plastic

"Als er één schaap over de dam is, volgen er meer: door het goede voorbeeld te geven hoop ik mensen aan te sporen om hun gedrag te veranderen. Ik denk dat mensen zich ook prettiger en veiliger voelen als er minder plastic rondzwerft. Maar opruimen alleen is niet genoeg: het afval blijft komen. Dus je zult ook met de producenten in gesprek moeten gaan." 

Speld Blauwe Druppel Rens de Jong

De Blauwe Golf

Rens krijgt voor zijn actie in Amsterdam-Noord een druppel. Alle druppels vormen samen De Blauwe Golf.

Kent u ook iemand als Rens? Iemand die een Blauwe Druppel verdient?

Laat het ons weten