Thiëmo werkt aan groene en duurzame lesprogramma’s

Thiëmo houdt van de natuur en draagt deze liefde graag over. Samen met het Rijksmuseum Muiderslot werkt hij aan groene en duurzame lesprogramma’s. Hij kreeg van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een blauwe druppel uitgereikt.

Thiëmo staat voor het Muiderslot“Als kind hield ik al ontzettend van de natuur, ik was veel met dieren en planten bezig. Na mijn studie biologie en ecologie ben ik me met duurzaamheid bezig gaan houden. Eerst vooral de ‘groene kant’ van duurzaamheid, dus klimaatverandering, biodiversiteit en ecosystemen. Alles voor een gezonde leefomgeving voor mens, dier en natuur. Daarna meer de maatschappelijke kant, dus een eerlijke wereld en een eerlijker Nederland.

Hoe meer ik leerde, hoe meer ik me zorgen maakte. Ik wilde een positieve bijdrage leveren. Met twee andere jongens heb ik toen in Amsterdam-Zuidoost een zomerschool opgericht. Om ook kinderen die het thuis niet zo breed hebben een leuke en leerzame week te bieden. Om hier meer mee te kunnen doen ben ik Fawaka ondernemersschool begonnen. Toen ik Annemarie, de directeur van het Muiderslot, ontmoette bleek dat we veel dezelfde ideeën hebben. Zo werk ik nu al een jaar samen met het Muiderslot met het opzetten van groene en duurzame lesprogramma’s.”

Thiëmo staat in de kasteeltuin“Deze kasteeltuin is nagemaakt uit de tijd van schrijver en dichter P.C. Hooft. Hij woonde in de 17e eeuw op het Muiderslot. De tuin kon nagemaakt worden dankzij een soort handboek uit die tijd. In het boek stonden allerlei planten beschreven en de indeling in ‘kwartieren’. Zoals een bonenkwartier, koolkwartier en wortelkwartier.

Er staan bijzondere planten in deze tuin waarvan mensen vaak niet weten dat ze hier in de 17e eeuw al waren. Bijvoorbeeld een soort oertomaat met stekels die uit Amerika was meegebracht of citroenen uit Azië. Veel planten zijn hier door de eeuwen heen via verschillende routes heen gekomen. Hoe bijzonder is dat? Tegenwoordig lopen we de supermarkt in en vinden we groente en planten van over de hele wereld.”

Thiëmo staat op de brug over de gracht van het Muiderslot“We zijn bij het Muiderslot op verschillende manieren met duurzaamheid bezig. Zo vangen we op het hele terrein het regenwater op, dat we met allemaal putten naar de slotgracht leiden. Met dat regenwater uit de slotgracht geven we de planten in de kasteeltuin water. Op het gebied van duurzaam handelen is het leuk dat we eigenlijk veel kunnen leren van de 17e eeuw. Toen producten heel lokaal werden gemaakt. Planten uit de kasteeltuin werden gebruikt voor voedsel. Maar ook om bijvoorbeeld verf mee te maken. Of als medicijn, dus als een soort apotheek.”

Thiëmo heeft druppel opgespeld

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Mensen zoals Thiëmo. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.

Kent u ook iemand die zich inzet om ons water schoon en veilig te houden? Wie verdient er volgens u een blauwe druppel?

Laat het ons weten