Mascha geeft tips voor een klimaatbestendige tuin

Mascha werkt bij Tuincentrum Rebel. Ze heeft hier een ‘klimaatplein’ laten inrichten. Zo maakt ze bezoekers enthousiast om hun eigen tuin klimaatbestendig te maken. Een klimaatbestendige tuin kan beter tegen bijvoorbeeld harde regen en hitte. Ook leven er dan meer planten en dieren in uw tuin. Mascha kreeg van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een Blauwe Druppel uitgereikt.

Klimaatplein in tuincentrum

Klimaatplein: maak een groene tuin

“Ik werk als marketingcoördinator bij Tuincentrum Rebel in Huizen. Online vertelde iemand mij over ‘klimaatpleinen’. Hier werd bij andere tuincentra heel positief op gereageerd. Dus ik dacht: dat moeten wij ook! Met ons klimaatplein laten we bezoekers zien dat het belangrijk is dat tuinen regenwater goed kunnen afvoeren. Dus tegels eruit, groen erin! Er leven dan ook meer planten en dieren in uw tuin en de tuin blijft in de zomer koeler."

Meer dan een winkel

“We willen met ons tuincentrum niet alleen een winkel, maar ook een kenniscentrum zijn. Een plek waar organisaties uit de omgeving in contact kunnen komen met onze klanten. Organisaties zoals het waterschap! Zij laten inwoners zien hoe ze hun tuin klimaatbestendig maken. Dit betekent dat de tuin tegen bijvoorbeeld harde regen en hitte kan.”

Grind uitzoeken in tuincentrum

Grind in de tuin

“U moet aan veel dingen denken als u een tuin inricht. Hebt u kinderen en/of huisdieren? Plant u giftige planten of niet? En waar valt de zon en waar de schaduw? Als u een klimaatbestendige tuin wilt, kunt u het best geen tegels laten leggen. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van planten en grind. Dit maakt het ook onderhoudsvriendelijker.”

Mascha met haar hond in de tuin

Tuin die tegen regen kan

“In 2019 ben ik in dit huis komen wonen. Ik wilde graag weer een tuin hebben. Het is een flinke tuin, die compleet verwilderd was. Het onkruid groeide zo ongeveer tot aan onze knieën. We moesten de tuin dus helemaal leegtrekken.

Bij het inrichten van de tuin heb ik gekozen voor grind. Hierdoor kan mijn hond goed rondlopen en kan mijn kind zijn gang gaan. Ook trekt het regenwater de grond in na een bui. Want het is natuurlijk zonde als het water het riool in loopt, terwijl de tuin het hard nodig heeft. Door de lichte kleur ziet mijn tuin er groter en frisser uit. Alleen maar voordelen dus!”

Mascha Alberts met Blauwe Druppel

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Mensen zoals Mascha. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.

Kent u ook iemand die zich inzet om ons water schoon en veilig te houden? Wie verdient er volgens u een Blauwe Druppel?

Laat het ons weten