Ben wandelt Huizen schoon

Ben Schopping wandelt graag in zijn woonplaats Huizen. Tijdens zijn wandelingen raapt hij het afval op dat hij onderweg vindt. Ben gebruikt hierbij de HelemaalGroen app. Zo zien ook andere mensen waar het schoon is en waar nog niet. Hij kreeg hiervoor van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een blauwe druppel uitgereikt.

Ben Schopping ruimt op.jpg

“Ik wandel sowieso al veel, en combineer het dan met het meenemen van afval dat ik tegenkom. Ik gebruik een app die laat zien waar je gelopen hebt, zodat iedereen weet dat die route net is schoongemaakt. Op het kaartje kleurt de route groen zodra je er net bent geweest. Zodra steeds meer mensen deze app gaan gebruiken en mee gaan lopen, en dat ook regelmatig doen, dan wordt het kaartje in de app, en onze omgeving dus ook…helemaal groen!”

Altijd al een opruimerig type geweest

“Ik ben altijd een opruimerig type geweest, ook op mijn werk vroeger. Ik heb 44 jaar als servicetechnicus gewerkt, en dan moest je soms ook even wachten tot software geïnstalleerd was. Die tijd gebruikte ik dan om mijn werkomgeving een beetje schoon en opgeruimd te houden. En hier in Huizen begon ik mij te ergeren aan het zwerfvuil langs de weg en in de plantsoenen. Voor een gedeelte ligt die verantwoordelijkheid om het schoon te houden bij de gemeente, maar die rijden ook niet elke dag door de wijk. Omdat ik zelf al veel wandelde, combineer ik het wandelen met het oprapen van afval.”

Ben Schopping afval opruimen.jpg

Als er zwerfvuil ligt, komt er snel meer bij

“Het heeft wel degelijk zin om structureel die plantsoentjes af te wandelen en al het afval mee te nemen, want je ziet de hoeveelheid toch afnemen. En als er al zwerfvuil ligt, hebben mensen makkelijker de neiging om er hun eigen afval bij te gooien. Maar zodra het schoon is, merk je dat dat wel effect heeft. Je vindt echt van alles als je een wandeling maakt: lege cognacflessen, veel sigarettenpeuken, lachgaspatronen maar ook van die grote lachgasflessen. Het wandelen is ook heel zen. Ik heb vaak een muziekje op en focus me op het afval. Ik doe het ook niet voor iemand anders, maar voor mezelf. Het heeft iets verslavends en je stimuleert er anderen mee.”

Ben Schopping met HelemaalGroen app.jpg

Huizen Schoon met behulp van HelemaalGroen app

“Via de facebookpagina Huizen Schoon kwam ik in contact met iemand die mij op het spoor van de app HelemaalGroen zette. Als je de app opent, druk je op ‘play’ en dan volgt de app op de meter nauwkeurig waar je gelopen hebt. Op het kaartje wordt de route groen zodra je er net gelopen hebt. Als er dan al een tijdje niemand meer geweest is, verandert de route van kleur, van groen naar geel naar rood. Andere gebruikers van de app kun je er ook op zien, dus dan weet je van mekaar wie waar gelopen heeft. Dat geeft ook een competitie-element, en je houdt met elkaar bij welke gedeeltes van de stad en omgeving weer toe zijn aan een schoonmaakwandelingetje. Zodra steeds meer mensen mee gaan lopen, en dat regelmatig doen, dan wordt de kaart dus…helemaal groen!

In een paar weken tijd – en na een interview dat ik heb gegeven aan een lokaal nieuwsblad – is het aantal aanmeldingen van de HelemaalGroen app in Huizen meer dan verdubbeld! Hopelijk groeit het door.”

Ben Schopping met Blauwe Druppel.jpg

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water en de natuur. Mensen zoals u. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.

Kent u meer mensen die zich inzetten om ons water schoon en veilig te houden - en een Blauwe Druppel verdienen? Laat het ons weten!

Nomineer iemand voor een Blauwe Druppel