Jasper supt de Sloterplas schoon

Jasper houdt vanaf zijn SUP-board het water in de Sloterplas zo schoon mogelijk. En het is hard nodig. Na elke sessie vist hij 6 volle manden met afval op. Hij kreeg van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een blauwe druppel uitgereikt.

Sup de Sloterplas Schoon

“Suppen is een heel mooie sport. Als je op de SUP-plank staat zie je veel beter wat er op, maar vooral dieper in het water gebeurt. Dat is een groot verschil met kanoën of kajakken. Daar zit je veel dichter op het water. Op zo’n SUP-plank zie je veel leven in het water, zoals grote vissen, karpers, baarzen, maar ook schildpadden. Helaas zie je ook veel plastic drijven. En daar wilde ik iets aan doen. Daarom richtte ik het buurtinitiatief Sup de Sloterplas Schoon op.”

Met 6 SUP-boards halen we afval uit het water

“Ik woon in de buurt van de Sloterplas, omringd door water. Toen ik hier een jaar of 5 geleden kwam wonen, heb ik een SUP gekocht samen met mijn vriendin. Samen hebben we veel mooie rondjes gemaakt. Maar helaas zie je ook veel afval drijven. Ik heb de gebiedsmakelaar van Amsterdam Nieuw-West opgebeld. Ik vertelde hem mijn idee om met een groep suppers het plastic uit het water halen. Met een buurtbudget waar bewoners op ideeën konden stemmen voor hun eigen buurt, heb ik de tweede prijs gewonnen. Van het geld heb ik 6 SUP-boards gekocht. We proberen het nu 2 jaar uit en kijken dan of we genoeg hebben bereikt.”

 

Samen suppen

“Als ik met een groepje aan het suppen ben zijn veel mensen nieuwsgierig. Ze vragen dan wat we aan het doen zijn. Hopelijk gooien ze geen afval meer in het water als ze zien hoeveel wij er weer uit moeten halen. Na elke sessie halen we toch weer 6 volle mandjes afval uit het water. Je moet het echt met meer mensen doen, in je eentje hou je het niet bij.”

 

Word lid van de Facebookgroep en doe mee

“Buurtbewoners rapen al veel afval op in de buurt. Er zijn wel eens ‘prikacties’, maar dat gebeurt niet zo vaak. Het leuke van suppen is dat je het vaak kunt doen, het is sportief en je houdt de natuur schoon. Ik organiseer tochten voor beginners en meer ervaren suppers. De ervaren groep leert elkaar steeds beter kennen. Het begint echt een gemeenschap te worden. Je kunt meedoen door lid te worden van de Facebookgroep Sup de Sloterplas Schoon.”

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Mensen zoals Jasper. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.

Kent u ook iemand die zich inzet om ons water schoon en veilig te houden? Wie verdient er volgens u een Blauwe Druppel?

Laat het ons weten