Petra Olgers organiseert water cleanups

Petra Olgers ruimt samen met anderen afval op uit het water in de gemeente Gooise Meren. En ze legt aan iedereen uit hoe ze kunnen helpen voorkomen dat plastic afval in het water terecht komt. Hiervoor kreeg zij van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een blauwe druppel uitgereikt.

Petra-Olgers-1.jpg

“Gezamenlijk plastic rapen en opvissen geeft bewustwording bij mensen. Met je eigen ogen zien wat er allemaal voor afval in de natuur ligt en op het water drijft, en vooral hoevéél dat is, geeft een trigger om mee te helpen het schoon te houden. Daar begint ook het grotere plaatje, het aanpakken van de oorzaken.”

“Be the change you want to see in the world”

“Mijn eigen drijfveer is de toekomst van mijn kinderen. Toen ik een gezin ging vormen, werd ik nóg bewuster van de aarde waar je op leeft en die je doorgeeft. Verspilling vind ik sowieso zonde, en wat je kúnt doen om de planeet wat leefbaarder te maken móét je doen. Mijn persoonlijk motto is dan ook ‘Be the change you want to see in the world’, waarmee ik wil zeggen dat je niet moet wachten totdat anderen iets doen, je kunt het ook zelf doen. Daarmee inspireer je je omgeving.”

Petra-Olgers-2.jpg

Plastic Soup Foundation

“Ik geef al een jaar of zes les als gastdocent bij de Plastic Soup Foundation. Daarnaast ben ik betrokken bij allerlei duurzame projecten in de gemeente Gooise Meren. Er loopt hier al een paar jaar een campagne vanuit de lokale beweging Samen Sneller Duurzaam om te verduurzamen. Daarbij wordt ook zwerfafval specifiek aangepakt. De aandacht ligt dan vooral op straat en veel minder op het water of op de bron. Er zijn hier zoveel watersportverenigingen dat ik hier een kans zag liggen, geïnspireerd door onder meer de Spiegelplas Cleanup in Nederhorst den Berg, waar ik veel zwem. Samen met Matthijs Siers en Feye van Olden zijn we de Water Cleanup gestart. Afgelopen jaar hebben we in mei de eerste georganiseerd in Muiden en Muiderberg, gevolgd door een tweede grote cleanup in Naarden-Vesting. Er kwamen bootjes en suppers langs, en ook wandelaars en de scouting deden mee. Uiteindelijk hebben er ruim 150 mensen meegedaan, het enthousiasme onder de deelnemers was groot. Samen het water schoon scheppen is ook vooral heel leuk!”

Zaadje planten voor verandering

“Het probleem van de plastic soup is eigenlijk veel groter, dat weten we inmiddels, en het is enorm lastig om dit aan te pakken. Dus je moet vooral kijken naar wat je zelf wél kan bereiken. Daarom vinden we het belangrijk ook te vertellen over wat je bijvoorbeeld niet door de wc moet spoelen, of waarom er een Europees verbod is op plastic roerstaafjes en rietjes. Je kunt een zaadje planten bijvoorbeeld in het onderwijs of tijdens een cleanup met watersporters. Je zet iets in beweging dat veel groter is dan alleen maar opruimen. Dat is wat we met die water cleanup willen doen, een soort domino-effect in gang zetten zodat het anderen ook inspireert. Dit is niet eenmalig, we blijven dit jaar in jaar uit doen. De plannen voor dit jaar zijn nóg ambitieuzer. Juist in de watersportsector en de horeca aan het water is veel winst te boeken.”

Petra-Olgers-3.jpg

“We gaan door met de cleanups in gemeente Gooise Meren. Voorlopig zijn wij overal te vinden waar het water stroomt en waar watersporters actief zijn. Ons vergezicht is om, naast het organiseren van Water Cleanups in samenwerking met de watersport, een kennisplatform te worden, zodat we ondernemers, zoals strandpaviljoens, kunnen helpen om plasticvrij ondernemerschap te bereiken en andere gemeenten en instanties kunnen helpen het plastic weg te krijgen waar het niet hoort. Ondernemers willen graag meedenken, maar plasticvrij ondernemen is meestal geen core business. Wij proberen ze een handreiking te geven en te inspireren.”

Petra-Olgers-4.jpg

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Mensen zoals Arjan. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.

Kent u ook iemand die zich inzet om ons water schoon en veilig te houden? Wie verdient er volgens u een Blauwe Druppel?

Laat het ons weten