Leni vist afval uit de grachten vanuit haar kajak

Toen Leni 5 jaar geleden naar Amsterdam kwam viel het haar op hoeveel afval er in het water dreef. Met haar Kajak Kollektief vist ze nu afval uit de grachten van Amsterdam. Leni kreeg van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een Blauwe Druppel uitgereikt.

Veel afval onder bruggen

"Het is heel mooi om hier zo midden in de stad door alle grachten te kajakken. Maar na een half uurtje varen viel het me op hoeveel afval er in het water dreef, vooral plastic. Dat verzamelt zich dan vaak onder de bruggen of in de hoekjes naast de woonboten. Helaas zijn we nog niet af van plastic afval dat uit de overvolle afvalbakken langs de grachten het water in waait. Maar dat betekent wel dat ik het Kajak Kollektief kan laten groeien."

In Amsterdam drijft er veel afval in de grachten

"Ik kom uit Wenen. 5 jaar geleden ben ik in Amsterdam komen wonen en ging ik Creative Business studeren aan de Hogeschool van Utrecht. Hierna wil ik de master Sustainable Business & Innovation volgen. Afgelopen jaar was ik in Brussel. Ik zag dat een vriendin van me met haar initiatief Canal It Up de kanalen van Brussel schoon houdt vanuit kajaks. Zo kwam ik op het idee om dit ook in Amsterdam op te zetten. Wenen is een van de schoonste steden van Europa. Het viel me daarom op dat er hier in Amsterdam best veel afval op de stoep ligt en in de grachten drijft."

Kajak gekocht met crowdfunding

"Voor een studieopdracht bedacht ik het ‘Kajak Kollektief’. Daarna heb ik het bedrijf opgezet met als missie om afval uit het water te vissen. Met behulp van crowdfunding, waarbij mensen geld kunnen geven, kon ik een kajak kopen. En er is zelfs geld over voor nog een kajak. Ik ben heel blij dat mensen enthousiast waren en me hebben geholpen."

Kajak mee naar plastic

"Als iemand mee wil doen dan kunnen ze me bereiken via mijn Instagram-account. Via de Amstel varen we de grachten op. Daar vind je vaak het meeste afval. Je neemt al snel een volle tas met afval mee terug na een rondje kajakken. Ik maak nu zo’n 2 tot 3 keer per week een rondje. Het werkt soms bijna verslavend om al het afval dat je tegenkomt mee te nemen. De kajak mag gratis gehuurd worden als je een zak met plastic afval uit het water vist. Het afval dat we met het Kajak Kollektief opvissen, verzamelen we en nemen we mee naar een plastic afvalcontainer."

Onderzoek naar verschillende soorten afval

"Ik zou het mooi vinden om onderzoek te doen naar wat voor soort afval we precies uit het water vissen. En waarom bepaald afval juist op bepaalde plaatsen in het water drijft. Zo kom ik bijvoorbeeld vaak schoenen tegen."

De Blauwe Golf

De Blauwe Golf is een beweging van mensen die betrokken zijn bij het water. Mensen zoals Leni. Die vinden dat het schoner, veiliger, beter kan. Beter moet. En die hun handen uit de mouwen steken om dat voor elkaar te krijgen. In hun eigen buurt, op hun eigen vakgebied, op hun eigen manier.

Kent u ook iemand die zich inzet om ons water schoon en veilig te houden? Wie verdient er volgens u een Blauwe Druppel?

Laat het ons weten